Guest Editorial: Sfaturi practice pentru trupe tinere

Guest Editorial: Sfaturi practice pentru trupe tinere

Guest Editorial semnat de un muzician care a lucrat si lucreaza in continuare cu trupe tinere din scena rock si metal, material care cuprinde informatii practice si foarte utile despre repetitii, la ce sa fie atenta o trupa tanara cand se afla pe scena, cum sa se pregateasca pentru concerte si cum sa se organizeze si administreze in beneficiul ei. Iata despre ce este vorba:

Dupa cativa ani buni in care am facut parte din trupa C.O.D., pe care am pornit-o de la zero, si am trecut putin si de partea cealalta a baricadei, ocupandu-ma de trupa Wilder ca si „administrator” (concerte si alte lucruri ce tin de administrarea unei trupe) si organizand doua concerte caritabile in cadrul proiectului Requiem for a drummer’s dream – deci cu o experienta la un nivel mediu in cel mai bun caz – am de dat urmatoarele sfaturi tinerilor care se apuca de muzica si formatiilor tinere. Voi incerca sa acopar cam tot ce este important in viata unei trupe: repetitiile, pregatirea concertelor, concertul si partea de organizare/administrare.

Incep cu cel mai important sfat: du-te la scoala, invata, fa-ti un viitor si ai numai de castigat si ca om si ca muzician. De ce? In primul rand pentru ca nu o sa mori de foame, in al doilea rand pentru ca iti vei putea cumpara instrumente de calitate si vei face ceea ce iti place in conditii mult mai bune. In plus, eu nu am vazut in industria rock/metal sau cum mai vreti voi muzicieni sub 40 de ani care sa traiasca exclusiv din muzica, in afara, poate, a celor care canta in cover band-uri. In rest ia orice formatie si ai sa vezi ca majoritatea membrilor au si un serviciu.

La repetitii:
1. respectati-va unul pe altul si nu intarziati
2. stabiliti reguli clare pentru repetitii (nu se fumeaza/nu se bea in timpul repetitiei, se face curatenie si sculele se lasa in ordine in sala etc)
3. organizati-va timpul astfel incat sa aveti repetitii productive
4. daca aveti de schimbat corzi, fete de toba etc faceti-o inainte sau dupa repetitie. Nu veniti la ora la care ar trebui sa incepeti sa repetati si va apucati sa va schimbati corzile
5. nu cantati in pauzele dintre piese sau cand colegii vostri vorbesc (cazurile in care doi oameni vorbesc si chitaristul incepe sa cante la volum maxim pentru ca i-a venit in minte un riff)
6. nu veniti cu multa lume la repetitii. Va vor distrage si, in plus, e repetitie, nu e concert.
7. repetati cu metronom. Sau cel putin tobosarul, mai ales daca este la inceput.

De stiut inainte de concert:
1. ce este rider-ul tehnic. Riderul tehnic este format din aparatura de scena de care ai nevoie (amplificator, cabinet, stative, microfoane, monitoare etc). Trebuie sa stiti ce vreti pe scena pentru a nu va trezi in situatia in care mergeti cu 2 chitaristi si pe scena este doar un amplificator.
2. intotdeauna sa aveti, daca este posibil, instrumente de rezerva. Plus cabluri, corzi, bete.

La concert:
1. fiti punctuali. Poate ar fi bine sa ajungeti chiar si mai devreme pentru ca sunt multe chestii care pot sa nu mearga bine si sa dea peste cap tot programul.
2. inarmati-va cu rabdare. mai ales in cazul concertelor cu mai multe trupe in care sunt timpi morti lungi intre probele de sunet si concertul efectiv
3. fiti disciplinati la probele de sunet. Probele de sunet sunt probe de sunet, nu repetitii in care mai dati o data piesa X pentru ca nu o stiti prea bine. De asemenea, trebuie sa stiti ce vreti in monitoare
4. comunicati cu sunetistul pentru reglaje la inceputul concertului, pe parcursul primei piese. Este valabil mai ales in cazul concertelor cu mai multe trupe unde desi ati facut probe de sunet nu se pastreaza aceleasi setari, mai ales in monitoare.
5. nu va imbatati inainte de concert. O sa canti prost si o sa te faci de ras. Mai ales daca esti vocal si te apuci sa spui bancuri sau alte tampenii
6. acesta este cel mai important sfat: ganditi-va un show minim, fiti dinamici pe scena, comunicati cu publicul. Nu sunteti la muzeu ca sa stati nemiscati, pe post de exponat. Trebuie sa transmiti energia ta publicului, sa interactionezi cu el, sa il agiti, sa il faci sa se simta bine.
7. dupa concert strangeti-va sculele si puneti-le pe toate intr-un singur loc. Am intalnit cazuri de chitari sau cabinete uitate in club, cabluri ratacite si asa mai departe.

Partea administrativa:
1. faceti-va un plan de bataie pe un an cu obiective in functie de nivelul la care se afla trupa (fie ca este vorba de „vrem sa facem 5 piese si 3 concerte” la „vrem sa tragem un album”)
2. cautati-va constant concerte
3. in perioada de inceput puteti merge la diferite concursuri pentru trupe. Asteptati-va insa la un grad scazut de interes fata de voi din partea organizatorilor, la tot felul de probleme cauzate de numarul mare de trupe si de lipsa de organizare. Nu este intotdeauna cazul, dar in 90% din cazuri asa se va intampla
4. fiti creativi cand vine vorba de interactiunea cu publicul. Aveti o multime de canale prin care va puteti asigura ca nu veti fi uitati de public. Filmezi o bucata de piesa la repetitii si o pui pe pagina trupei
5. faceti merch. Cu o investitie de cateva sute de lei puteti avea tricouri, stickere, cd-uri etc. Nu va asteptati sa se cumpere foarte multe, dar veti fi mandri de voi cand trece pe langa voi cineva cu tricoul trupei voastre. Si va ajuta si financiar cat de cat.
6. comunicati constant concertele si evenimentele din viata trupei. O puteti face pe site-uri precum metalhead.ro, metalfan.ro, metalforce.ro, letsrock.ro, maximumrock.ro,etc.
7. invatati sa va jucati cu programele de inregistrari. Nu dureaza mult, puteti trage un demo in sala de repetitii cu putina ambitie. Nu va asteptati insa la o super calitate. Fara instrumente, placa audio buna, microfoane bune nu o sa iasa cine stie ce.

Relatia cu organizatorii:
1. Comunicati-le clar rider-ul tehnic. Nu asteptati sa o faca ei pentru ca multi, in special in cazul barurilor, nu o vor face.
2. Nu canta gratis sau doar pe bere. Canta pe o suma modica, dar canta pe bani. Nu iti vei recupera investitia pe care o faci in scule, chiria salii de repetitii si asa mai departe. Este insa o dovada de respect din partea organizatorului care te cheama sa canti. Daca iti da 100 de lei nu cred ca da faliment. Poti folosi banii pentru merch sau pentru consumabile (pene, corzi, bete etc)

Nota: este posibil ca in unele cazuri sa nu fi gasit cele mai bune argumente cu care sa imi sustin sfaturile. In plus, tot ce este mai sus vine din experienta personala.

Sfaturi trupe tinere de la Alex.
Sursa foto

Anterior Victor Manescu (LOST, Armies of Enlil): Organizatorul de concerte si obiectul muncii sale - trupele
Înainte INSIDE THE CORE #7: Killer Victim (INTERVIU VIDEO METALFORCE)

Despre autor

0 Comentarii

Nu există încă nici un comentariu.

Puteți fi primul care comenteaza la acest post!

Lăsați un comentariu