Cronica Rockstadt Extreme Fest 2015

Cronica Rockstadt Extreme Fest 2015

Departe de zgomotul oraselor aglomerate, undeva la poalele cetatii Rasnov, are loc un festival extrem de asteptat de publicul variat ascultator de metal.  Daca ne luam dupa cei aproximtiv 3000 de spectatori prezenti la Rockstadt Extreme Fest 2015 putem considera si editia a treia un succes.

Spre deosebire de anul trecut, perimetrul unde s-a desfasurat festivalul mi s-a parut ceva mai restrans, dar s-a dovedit a fi mai mult decat suficient pentru numarul de spectatori prezenti la Rockstadt Extreme Fest 2015, inclusiv la scena a doua care s-a bucurat constant de vizitatori pe parcursul programului oferit de proiectul Drum Stage asupra caruia voi reveni spre sfarsitul materialului.

Ziua I –  Scena mica dedicata trupelor romanesti

Deschiderea festivalului a apartinut grupului brasovean W3 4R3 NUM83R5 plasat in sfera metalcore. Foarte angrenant si exploziv show-ul oferit de ei, o trupa care pe langa muzica incearca sa isi contureze si un concept vizual.

Asemic a reusit sa incante audienta inca de la primele acorduri de prog/djent. Din discutiile pe care le-am surprins dupa concert, maniera moderna a metalului abordat de grupul bucurestean a reusit sa le starneasca curiozitatea metalistilor sositi inca din prima zi. Un public mult mai numeros fata de editiile precedente.

Si tare mult m-am mai bucurat sa ii vad pe Blacksheep pentru prima oara si al lor death ‘n’ roll cantat serios dar cu zambetul pe buze. Piesele lor au atat feeling-ul death metalului din perioada ’90 in stilul Entombed sau  Dismember cat si balansul si explozia schimbarilor de ritm specific trendului de dupa 2000.

Am ajuns la Ropeburn si a lor muzica plasata in sfera post/sludge. Au sunat si s-au prezentat exemplar pe scena mica de la Rockstadt oferind publicului, destul de numeros, fix portia de metal extrem care defineste festivalul.  Din pacate pentru mine ziua I s-a cam oprit aici, dar am auzit numai de bine despre trupele care au urmat, una din principalele atractii fiind Fleshworld.

Festivalul in ansamblu

Sunt multe de spus despre cele trei zile de festival, mai ales ca a fost un line-up divers pentru toate gusturile, dar ma voi axa mai mult pe o descriere generala a festivalului cu bune si cu rele.

Fata de anul trecut festivalul mi s-a parut mai bine organizat la partea de baruri si mancare iar preturile pentru toate buzunarele cat si mancarea diversa. Personal m-a incantat idea de a avea si alte alternative destul de aproape de festival la aceleasi preturi rezonabile. Insa, mi s-a parut ca aceasta editie a suferit la capitolul sunet, cel putin la trupele din timpul zilei.

Ceea ce m-a bucurat foarte mult a fost atitudinea publicului mult mai receptiv fata de alte editii si mai putin carcotas chiar si post eveniment. A doua zi, trupe precum Harakiri for the sky si Monuments au impresionat publicul, fiind probabil ceva mai diferit decat restul line-up-ului, cel putin la Monuments ”a fost superb” daca ma iau dupa discutiile pe care le-am suprins in timp ce asteptam sa imi iau o bere, personal nu m-au impresionat. In finalul zilei m-a cam deranjat sunetul, cel putin pana la ultimele doua trupe.

Cu toate ca ne-am fi dorit ceva mai mult piese de pe materialele care i-au facut celebrii, Kataklysm au sunat zid, curat, o energie diferita live.

A treia zi  de festival deja se lasa greu, mahumerelile isi spuneau cuvantul si publicul putin cam absent la primele trupe asa ca voi puncta fix ce a fost de maxim interes. Vulture Industries au oferit un concert complex care a imbinat teatrul cu muzica, m-am bucurat sa vad atat de multi oameni interesati de aceasta trupa. Recomand oricui are ocazia sa nu rateze un concert Enslaved, vorba unui prieten ‘’grohaiala, grohaiala si ceva chitari melodice, da cam bine concertul’’.

Probabil Moonspell s-au pregatit cel mai mult pentru acest festival, oferind un spectacol si un live set vintage ales special pentru locatie, de admirat initiativa portughezilor. Cu siguranta acest gest i-a apopiat si mai mult de publicul din Romania, nu ca ar fi dus lipsa de apreciere, cu toate ca sunetul a cam fost asa si asa, la Moonspell s-a auzit bine.

Pe scena au urmat Hazard…..Biohazard care au rupt in doua scena, hardcore punk pe scena, atitudine pe masura si in public. Frumos, toata lumea a sarit si s-a bucurat cu adevarat de veteranii veniti din Brooklyn.

Si am ajuns si la ultima zi de festival si poate cea mai asteptata. Sar direct la Downfall of Gaia, chiar daca am fost doar cativa ametiti pe acolo prin fata scenei, nemtii au aratat ca black metalul se transforma iar mesajul trupelor din noul val este bazat pe un concept mult mai puternic.

White Walls au revenit cu succes dupa o lunga perioada de absenta si cu pofta de cantat din cate am vazut. Intre Taake si Marduk am ales ca si prestatia Taake, este doar o alegere personala.

Chiar daca sunt ceva complet diferit, Combichrist m-au mutat din loc la propriu. O trupa zid, cu o prestatie live naucitoare, pentru mine a fost ceva surprinzator, o alta trupa total diferit de ceea ce se aude pe CD. Insa, am auzit destul de multa lume dornica sa ii revada.

At The Gates este o trupa impresionanta ce isi merita din plin statutul de legenda, care a prezentat in fata celor aproximativ 3000 de spectatori un setlist complet. Ce am remarcat la o buna parte din trupe a fost placerea de a urca pe scena la Rasnov, nu stiu motivul, eu dau vina pe natura si pe vibe-ul relaxant, de vacanta as putea spune, din cadrul evenimentului.

Drum Stage – atractia fesivalului la pauza

La cea de a treia editie, organizatorii au incercat sa ofere publicului un program divers atat prin booking cat si prin activitatile care aveau loc la pauza. Pentru prima oara la un festival de asemenea amploare a fost prezent si proiectul dedicat exclusiv tobosarilor ‘’DrumStage’’.  A fost un plus pentu ca este o activitate noua si un alt concept de concert axat mai mult pe show si tehnica.

Pe parcusrul a trei zile, la cortul mic au avut loc demonstratii care mai de care mai antrenante pe stiluri diferite de la metal extrem, jazz, funk si chiar muzica simfonica. Spuneam mai devreme ca am vazut la aceasta editie un public mult mai receptiv.

Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut plin pana la refuz cortul unde era amenajata scena a doua in timpul momentelor oferite de de tobosari precum Adrian Tabacaru (Taine), Septimiu Harsan (The Thirteen Sun)  sau Adam Marko ( Special Providence).

Galerii foto de la festival gasiti aici.

 

Anterior Concert Before The Reign + open acts, Question Mark Bucuresti
Înainte Goodbye to Gravity - The Day We Die (single nou)

Despre autor

0 Comentarii

Nu există încă nici un comentariu.

Puteți fi primul care comenteaza la acest post!

Lăsați un comentariu