• Top 10 trupe grunge
  • Top 10 trupe grunge
  • Top 10 trupe grunge
  • Top 10 trupe grunge
  • Top 10 trupe grunge
  • Top 10 trupe grunge
  • Top 10 trupe grunge
  • Top 10 trupe grunge
  • Top 10 trupe grunge
  • Top 10 trupe grunge

Top 10 trupe grunge

Dacă sunteţi ca mine, feed-ul v-a fost inundat joi de vestea morţii lui Chris Cornell. Paginile actualizau ştirea cu ultimele informaţii, iar oamenii şi-l aduceau aminte în diferite feluri, de cele mai multe ori cu o melodie. Toate astea au readus pentru scurt timp în prim plan muzica din Seattle de la începutul anilor ’90. O scenă mică în care legăturile de prietenie s-au împletit cu tragedia, creativitatea cu excesul, succesul cu decăderea.

Deşi au trecut aproape 30 de ani de atunci, influenţa stilului grunge se poate vedea şi astăzi. La sfârşitul anilor ’80, trupe ca Mötley Crüe, Poison sau Warrant dominau topurile, imaginea era mai importantă decât mesajul şi muzica părea mai mult o formulă decât un act artistic. Parcă de nicăieri, o mâna de trupe îmbrăcate ciudat răstoarnă rânduiala muzicală şi scoate în faţă un amestec de indie, punk şi heavy metal căruia lumea i-a zis „grunge”. Nu se mai cânta despre fete şi maşini, ci despre izolare socială, apatie sau rebeliune, introspecţie şi dorinţa de a fi tu însuţi. Combinat cu excesele vremii, aproape că nici nu e de mirare că multe dintre figurile proeminente ale curentului s-au stins prea devreme.

Aşa că azi vă propun să ne amintim de acea perioadă cu un top al trupelor grunge. Fie că e muzica pe care o ascultai în liceu, că acum îi descoperi sau că eşti undeva la mijloc, muzica asta rămâne relevantă atât timp cât vor exista tineri diferiţi care nu şi-au găsit încă locul.

10. Green River

O trupă oarecum necunoscută în afara scenei locale şi care nu a avut succesul comercial al celorlalte, însă care s-a dovedit o influenţă majoră pentru ce a urmat. De aici s-au format trupe ca Pearl Jam sau Mudhoney. Cu o combinaţie de punk şi hard rock, ba chiar aducând aminte de sludge pe alocuri, Green River nu poate să lipsească într-un articol dedicat grunge-ului.

 

 

9. Mother Love Bone

Mother Love Bone a fost o apariţie meteorică, stingându-se înainte de explozia fenomenului. Formată de Jeff Ament după plecarea din Green River, trupa a fost activă doar doi ani, între ’88 şi ’90. Stilul excentric al vocalului Andrew Wood fac concertele memorabile şi trupa atrage în scurt timp un public fidel. Din păcate, intensitatea de pe scenă se transformă în vulnerabilitate şi Wood moare în urma unei supradoze cu doar câteva zile înainte de lansarea albumului de debut.

 

8. Mudhoney

O altă trupă formată din cenuşa Green River, Mudhoney au la rândul lor o influenţă masivă asupra sunetului definitoriu pentru grunge. Sunt printre primii care semnează cu Sub Pop – casă de discuri locală care va semna cu mai toate numele mari ale fenomenului. Aceştia iau sound-ul „nerafinat” şi cu mult distors al Mudhoney şi dau o identitate curentului. Ani mai târziu, Kurt Cobain urma să declare că albumul de debut al celor de la Mudhoney a avut o influenţă masivă asupra felului în care sună Nirvana.

 

7. Melvins

De departe cea mai longevivă trupa de pe această listă, Melvins au început că trupă de hardcore punk, fiind puternic influenţaţi de Black Flag. Odată cu venirea unui nou baterist ritmul încetineşte şi soundul devine mai „greu”, iar trupa îşi dezvoltă un stil propriu greu de încadrat. La rândul lor, Melvins devin o influenţă majoră pentru alţii, atât pe scena locală, cât şi în afara ei, trupe ca Tool, Mastodon şi Neurosis sau artişti ca Mike Patton numindu-i pe Melvins drept influenţe în muzica proprie.

 

6. Temple of the Dog

Un veritabil supergrup al genului, Temple a fost formată de Chris Cornell ca un omagiu adus lui Andrew Wood de la Mother Love Bone. Trupa include membri din Pearl Jam şi Soundgarden, iar Eddie Vedder apare şi el pe cel mai important hit al trupei, Hunger Strike. Au la activ doar un singur album intitulat simplu Temple of the Dog. În mod ironic, deşi albumul a fost foarte bine primit de către critici, nu a primit atenţie din partea publicului decât după succesul din ’92 al celor de la Pearl Jam.

 

5. Stone Temple Pilots

„Una din aceste trupe nu este ca celelalte”. Tehnic vorbind, STP nu fac parte din curentul grunge, dar ascensiunea lor a avut loc în aceeaşi perioadă şi stilul lor de început include elemente asemănătoare. Veniţi din California şi conduşi de carisma lui Scott Weiland, Stone Temple Pilots evoluează, adăugând elemente psihedelice sau chiar de rock clasic, însă suferă o veritabilă implozie din cauza problemelor lui Weiland. Trupa avea să se mai reunească de câteva ori până la decesul lui în 2015 în urma unei supradoze.

 

4. Soundgarden

Cea mai veche din acest „big four” al grunge-ului, Soundgarden a luat fiinţă în 1984 şi a fost prima dintre ele care a semnat cu o casă de discuri importantă. Succesul comercial avea să vină de-abia după anii ’90, după Nirvana, Pearl Jam sau Alice in Chains. Acest lucru se datorează parţial deciziei MTV de a interzice difuzarea videoclipului „Jesus Christ Pose” pentru imagini şi versuri anti-creştine, iar single-ul ar fi trebuit să promoveze albumul Badmotorfinger. Soundgarden revin în forţă în 1994 cu Superunknown şi debutează pe primul loc în topul Billboard. Trupa ia o pauză, dar se reuneşte în 2010 şi lansează King Animal câţiva ani mai târziu. La data morţii lui Cornell trupa lucra la un material nou, lucru confirmat în multiple interviuri de-a lungul anului 2016.

 

3. Alice in Chains

Prezenţa lor în discuţia despre grunge este deseori contestată, mulţi spunând că sunt mai degrabă heavy metal. Parţial le dau dreptate, Alice in Chains fiind de departe cea mai „grea” dintre trupele menţionate, însă traiectoria lor se suprapune atât de mult cu fenomenul încât e greu să le separi. Formată de Jerry Cantrell şi Layne Staley în ’84, trupa duce o existenţa cvasianonimă şi atrage atenţia publicului larg de-abia în ’91 cu videoclipul „Man in the Box”. Urmează apoi „Dirt”, cel mai bine vândut album al trupei, un album ce avea să dea hituri ca Would?, Rooster sau Down in a Hole. Staley moare în 2002 în urma unei supradoze, urmat de un alt membru original, Mike Starr. Cantrell decide să continue, iar la începutul anului 2017 basistul Mike Inez anuntă că trupa lucrează la un nou album, fără să divulge o dată concretă.

 

2. Pearl Jam

NETHERLANDS – FEBRUARY 14: Photo of PEARL JAM; 14-02-1992 Amsterdam, Pearl Jam (Photo by Paul Bergen/Redferns)

Şi ea născută din rămăşiţele Mother Love Bone, trupa ia fiinţă în 1990 odată cu sosirea lui Eddie Vedder, un outsider din California. La scurt timp vine şi primul album Ten, album care în ciuda temelor dark abordate (sinucidere, singurătate sau depresie) avea să fie şi cel mai bine vândut. Succesul a venit însă cu un preţ şi Vedder a resimţit din plin povara popularităţii. Trupa începe deliberat să evite videoclipurile, un element văzut ca esenţial în promovarea de atunci. În schimb, Pearl Jam continuă să facă turnee fiind activi şi în prezent. În plus, trupa a fost implicată în mai multe cauze sociale şi chiar activism politic, fiind apreciată la nivel internaţional pentru campaniile sale.

 

1. Nirvana

Explozia grunge poate fi uşor atribuită albumului Nevermind, single-ul Smells like Teen Spirit fiind creditat aproape de unul singur cu sfârşitul erei hair metal. După ce Nirvana părăsesc Sub Pop şi semnează cu o casă importantă de discuri, ajung să lucreze cu producătorul Butch Vig (care va forma mai târziu Garbage), iar restul e istorie. Promovat puternic de radio şi MTV pe de o parte şi de show-uri intense pe de alta, Nevermind ajunge chiar să detroneze Dangerous a lui Michael Jackson de pe primul loc din prestigiosul top Billboard. Abuzul de substanţe şi problemele personale ale lui Cobain conduc în cele din urmă ’94 la sinuciderea acestuia şi trupa îşi încheie cariera. La scurt timp fenomenul se stinge fiind infestat de imitatori lipsiţi de sinceritate. Moştenirea lăsată de ei însă avea să afecteze nu numai scena grunge, ci şi felul în care e văzută muzică alternativă. Nirvana a oferit vizibilitate underground-ului, iar Cobain a devenit un simbol al Generaţiei X.

 

Christian Stefanescu – Metalforce

Anterior ARGUS MEGERE: Carul Cerului (video)
Înainte Poze J&B Blending Spirits Arena: Coma, Vita de vie si Zdob si Zdub

Despre autor

1 Comentariu

  1. Alex
    septembrie 09 16:13 Răspunde

    Un clasament destul de obiectiv. Dar, personal, imi place Alice in Chains, apoi, Soundgarden, pe locul 3 as pune Nirvana si pe 4, Pearl Jam. Sa fim sinceri, muzica primelor doua este mult mai complexa, mai profunda, mai cerebrala si mai lucrata, dar, charisma lui Kurt si impactul lui „Nevermind„, precum si fazele punk, mai dansante, mai comerciale, au schimbat topul in favoarea „budistilor„!

Lăsați un comentariu