Editorial: Sincretismul artelor in scena underground
Muzica in sine, asa cum spune definitia, este o combinatie de voci si sunete aranjate in asa fel incat sa exprime frumusete, armonie, expresie si emotie.
Probabil, fiecare muzician pleaca rational sau nu de la aceasta idee atunci cand se apuca de compus.
Atunci cand se spune ca toata muzica a fost cantata, si tot ce ne-a ramas este sa gasim noi carari de a o reinterpreta, imbina si transforma, artistii apeleaza la alti artisti pentru a-si contura si mai bine mesajul. Aceasta forma de sincretism a ajutat la aparitia unei nise importante, deloc de neglijat, fara de care o trupa nu ar avea o identitate clara, asumata.
Grafica conteaza la fel de mult ca si muzica
Poate va ganditi la proiectii, videoclipuri sau mai stiu eu ce forme de arta vizuala, dar de aceasta data este vorba despre ‘’simpla’’ coperta de album, prezenta de cand lumea si pamantul.
Parerile sunt impartite, chiar si in randul trupelor. Pentru o anumita categorie nu reprezinta decat un ambalaj cu ceva desen pe el unde musai trebuie sa fie scris numele trupei si al albumului. Pentru o alta categorie de trupe fara un astfel de artwork ei refuza sa lanseze albumul, desenul reprezentand inca o forma de a comunica cu ascultatorul, duce mai departe mesajul sau in anumite cazuri il rafineaza, dar in acest caz depinde foarte mult de artistul care semneaza desenul.
Cunoastem cu totii Mastodon si ne plac atat de mult pentru ca pe langa muzica mai primim ceva, un bonus sau o completare a ceea ce percepem prin sunet. Stim la ce sa ne asteptam de la trupa doar privind lucrarile grafice. Drept exemplu am luat ultimul album, care este o capodopera moderna din punct de vedere muzical cat si vizual.
Troy Sanders, basistul trupei spunea despre conceptul vizual: „Va fi o opera de arta cu siguranta. Va fi ceva foarte puternic vizual. Este dintr-o alta dimensiune in care se reflecta o buna parte din muzica noastra – te va lua pe o alta planeta in timpul cantecelor. E acolo si este incredibil ”
De ce scriu toate aceste randuri? De ce m-am trezit tocmai acum sa vorbesc despre aceste detalii evidente? Raspunsul este simplu, pentru ca o parte din trupele noastre din underground au inteles si depun la fel de mult efort alaturi de artistul grafic (de cele mai multe ori artistul este chiar un membru din trupa) la fel cum depun pentru piese in sine. Pentru ca generatiile se schimba si trebuie sa invete chiar de la colegii lor mai mari si tot ceea ce primesc ca feedback este paine si circ….sau doar circ din lumea underground.
Un coleg spunea ‘’ si repeti pana cand iti spargi buricele degetelor’’, din pacate dupa ce trupa a reusit sa apara live, nu este suficient sa reziste fara o identitate si este si mai greu atat timp cat nu se ocupa nimeni de tine.
Albume underground cu o identitate bine conturata
Sa vedem cum stau lucrurile si in practica. Artisti avem, albume concept avem, trupe care merg in directia buna avem. In urma cu catva ani a existat o trupa ce avea la baza un concept unic pentru scena noastra, o trupa ce a pus o piatra de temelie in aceasta scena si a influentat cu siguranta altele recent aparute, Satanochio a fost poate cea mai reprezentativa trupa din undergroundul. Pentru ca respect atat de mult aceasta trupa voi tine secret oamenii din spatele proiectului.
Sa ne amintim si de perioada Mediocracy, trupa care a venit puternic cu un concept vizual pe langa muzica si mesajul puternic ancorat in societatea noastra. Omul din spatele graficii este Viez (Killer Victim) si puteti apela si astazi la el prin intermediul paginii: VZR Graphics.
Valerinne este o alta trupa despre care avem ce povesti pe doua planuri, atat musical cat si grafic. Copertile lor de albume imbina perfect mesajul sonor cu cel visual, reusind sa il transpuna pe ascultator in lumea lor. Alexandru Das, chitaristul trupei este si artistul care se ocupa de conceptual grafic, poate ei sunt cel mai bun exemplu de sincretism artistic.
Aparuta in anul 2007, trupa Cap de Craniu si-a conturat identitatea vizuala timp de 8 ani cu fiecare album. Practic, urmarind trupa am asistat la o maturizare a conceptului. Aparent grafica ‘’la caterinca’’ executata in detaliu de Calin Raduta (il gasiti la Dark Ink Division) portretizeaza foarte bine mesajul din spatele muzicii CDC.
Roadkill Soda, singura trupa de stoner suta la suta de la noi, atitudine, imagine, timbru vocal deosebit si multe alte calitati ce ajuta la definirea trupei RkS. Au aparut de la bun inceput cu o identitate clara pe care si-au trasat-o cu ajutorul bine cunosctului artist Costin Chioreanu. Pentru cei familiarizati cu acest stil, copertile de album transpun perfect atitudinea pieselor si mesajul pieselor.
Daca tot am vorbit despre Mastodon, avem si noi o trupa nu asemanatoare, dar la fel de dedicata artei grafice. Trupa se numeste Axial Lead si se incadreaza in stilul progrsiv / avant’-garde. Multe influente interesante si o poveste frumos ilustrata in spatele albumului de debut.
In zona de post hardcore/metalcore avem doua trupe care se pricep de minune la conturarea mesajului cu ajutorul graficii. Avem rechini si diamante, adica Breathelast si Diamonds are Forever. Trupele tinere din aceasta zona ar trebui sa studieze conceptul din spatele trupei si mesajul visual prin care trupele comunica cu publicul.
Pentru final pastrez o trupa si un artist cu o rezonanta puternica in scena noastra, om care a creat o identitate vizuala la zeci de trupe, personaj care prin munca sa a reusit sa isi duca mesajul mai departe de granitele noastre la trupe precum At the Gates, Mayhem, Vulture Industries, Grave s.a.m.d.
Trupa in care activeaza alaturi de Para (RKS) si Mihai (BL) se numeste Bloodway iar numele sau este Costin Chioreanu. Grafica trupei completeaza simbolismul pieselor, aparent construit pe un cadru simplist, fragmente din piese se regasesc ascunse in coperta de album facand aceste doua forme de arta indispensabile, menite sa fie unite sub aceeasi identitate.
Sunt multe trupe despre care as putea sa vorbesc, o voi face si in alte materiale, pana atunci fiecare sugestie de trupa si concept grafic este bine primita la sectiunea comentarii.
Bogdan.
0 Comentarii
Nu există încă nici un comentariu.
Puteți fi primul care comenteaza la acest post!