• CRONICA CONCERT MGLA, MARTWA AURA & DAGORATH IN CLUB QUANTIC
  • CRONICA CONCERT MGLA, MARTWA AURA & DAGORATH IN CLUB QUANTIC
  • CRONICA CONCERT MGLA, MARTWA AURA & DAGORATH IN CLUB QUANTIC
  • CRONICA CONCERT MGLA, MARTWA AURA & DAGORATH IN CLUB QUANTIC

CRONICA CONCERT MGLA, MARTWA AURA & DAGORATH IN CLUB QUANTIC

Pentru mine, faptul ca Polonia este cea mai catolica tara, dar pe de alta parte este si tara cu cele mai bune trupe de black metal din lume, este un paradox! Pornind de la aceasta idee, am ales sa-mi petrec seara de luni, 23 septembrie, in Clubul Quantic din Bucuresti, convins fiind de faptul ca voi avea parte de o seara cu totul speciala, in compania a trei dintre cele mai bune foarte multe trupe de black metal din Polonia, asadar, o seara de luni neagra, dar perfecta, din punctul meu de vedere. Nu sunt neaparat un fan al curentului Black Metal, trebuie sa recunosc asta, cat sunt mai degraba un fan al muzicii de calitate, indiferent de eticheta pusa de unii sau altii, iar Mgla, din punctul meu de vedere, da “ceata” la momentul actual, mai tuturor trupelor consacrate de black metal “trve cvlt”, ajunse la apogeu mai degraba datorita unui PR foarte bun, decat a muzicii in sine, si stiti la cine ma refer, nu e cazul sa dau nume, pentru ca aluzia mea este cat se poate de evidenta, trupe care considera ca Satanismul este ceva ce “da bine” si “la moda” si atata timp cat se canta despre cat de maret si de grozav este Lucifer sunt “za best”…o fi, pentru unii, insa pe mine, aceste kitsch-uri de doi bani ma lasa rece si ma face sa ma departez de ideea care a stat la baza Luciferianismului, adica acea doctrina care a promovat si incurajat chiar eliberarea spirituala de absolut orice constrangere si care m-a facut practic sa fiu avid dupa cunoastere si dupa sintagma “cerceteaza orice inainte de a crede ceva”.

In fine, imi scuzati va rog divagatia de la ceea ce s-a intamplat luni seara in Quantic, dar am tinut sa precizez faptul ca Mgla, din punctul meu de vedere, este cea mai buna trupa de black metal in acest moment! De ce? Pai e foarte simplu! Muzica vorbeste de la sine! Compozitii complexe, de la album la album din ce in ce mai experimentale si mai creative, insa fara a pierde din vedere esenta black metal-ului pur, autentic, cu un tobosar exceptional, este pur si simplu fascinant sa stai si sa-l urmaresti cum bate la tobe cu o asemenea rapiditate, precizie, dexteritate, o tehnica pur si simplu remarcabila, il ador pe acest om, este pansament pentru suflet, l-as inchiria la nunta sa-mi bata toba si minunatele lui cinele toata noaptea incontinuu in cap si tot nu m-as plictisi…ma culc si ma trezesc pe tobele lui fenomenale, iar uneori cred ca nu e om, ci un demon invocat din Iad pentru a satisface placerile nebune ale celor mai fine urechi!

Primii care au deschis “balul negru” au fost cei de la Dagorath. Originari din orasul polonez Bydgoszcz si adepti ai ocultismului, infiintati prin 2015 si avand la activ pana in prezent 2 EP-uri si 1 album de sine statator, cu un sound mai degraba de raw-black metal, decat de modern black metal precum Mgla, asadar fideli primului val de black metal, acestia au reusit, parerea mea, sa mobilizeze doar partial publicul prezent la concert luni seara, iar pe mine mai deloc, nefiind, dupa cum v-am spus, un fan al black-ului timpuriu, ci mai degraba al celui lucrat si bine executat live. Ce-i drept, nici n-au cantat prea mult, doar vreo 35 de minute, iar pentru o trupa de deschidere au fost chiar buni si cred ca merita urmariti in continuare, pentru ca au potential de a evolua de la un album la altul.

Dupa o binemeritata pauza de hidratare, unii cu apa, altii cu bere, iar eu cu apa si cu ceva grade in plus, au urmat cei de la Martwa Aura, iar climatul s-a schimbat brusc! Pentru ca s-a simtit imediat plusul de experienta si de creativitate, trecand de la un black metal clasic si simplist, abordat de catre Dagorath, la un black metal mult mai melodic, mai prog pe alocuri si cu versuri ce contempla mai degraba Moartea, ca si fenomen natural si cat se poate de normal oricarei fiinte, mult mai meditativi si introspectivi fata de conationalii lor, cu un solist excelent, atat vizual, cat si mai ales ca si range vocal, Martwa Aura, originari din orasul Poznań, au demonstrat tuturor ca pot fi “contra lumii, contra vietii”, dupa cum se cheama si singurul lor album lansat pana in prezent, in cel mai pur sens black metal posibil! Personal mi-au placut si pe alocuri chiar m-au surprins extrem de mult! Sper sa-i pot revedea pe viitor! Si o mai zic inca odata, Polonia rules! Si nu doar la black metal, ci la absolut orice gen muzical rock! Credeti-ma pe cuvant, cand auziti de o trupa ca provine din Polonia, dati-le o ascultare, pentru ca sigur nu veti regreta, indiferent de stilul muzical abordat, rock sa fie doar! Tara asta e pur si simplu minunata!

Despre Mgla sunt atat de multe de spus, incat ar trebui sa scriu o carte! Pe scurt insa, trupa a luat fiinta in anul 2000 in orasul Cracovia, fiind mai degraba un proiect solo al artistului si multi-instrumentalistului polonez Mikołaj „M.” Żentara, pana in anul 2006, cand a ales sa-l coopteze pe genialul tobosar Maciej „Darkside” Kowalski, iar impreuna cu acesta sa inceapa sa scoata muzica sub titulatura de Mgla (care inseamna Ceata in lb. poloneza). La inceput cateva EP-uri, urmate apoi si de primul full-lenght, “Groza”, in anul 2008, iar odata cu cel de-al doilea album de studio, “With Hearts Toward None”, lansat in anul 2012, a inceput si activitatea concertistica a trupei, cei doi membri oficiali ai trupei alegand sa “angajeze” alti doi instrumentisti pentru sustinerea de concerte live. Consacrarea pe deplin a trupei a venit odata cu lansarea capodoperei “Exercises in Futility” din 2015, acest album fiind votat pe buna dreptate de o mare parte a comunitatii metal drept albumul anului in materie de metal extrem. Anul 2019 i-a unit din nou pe “M” si “Darkside” in studio, in vederea crearii si lansarii albumului cu numarul 4, fapt devenit certitudine in data de 3 august, cand noul album “Age of Excuse” a vazut lumina zilei. Poate ca nu la fel de grandios ca precedentul, dar probabil cel mai lucrat si experimental de pana acum, cu inflente variind de la black metal clasic la doom, prog si technical metal, face din “Age of Excuse” sa fie o alta mica capodopera a celui de-al treila val de black metal, val infiintat de trupele franceze Peste Noire, Deathspell Omega, Blut aus Nord sau Year of No Light pe la inceputul anilor 2000, la care au aderat si o parte dintre trupele poloneze de technical black metal, tocmai ca raspuns la criticile aduse de cei care contestau black metal-ul norvegian ca fiind simplist, galagios si lipsit de nuanta, cu un pattern satanist si ocultist deja expirat.

Asadar, Mgla nu face exceptie si-si respecta blazonul de trupa elitista de black metal, cu versuri mai degraba indreptate spre nihilism, mizantropie si intuneric, ca parte esentiala a existentialismului conditiei umane precare si efemere, si cu un instrumental extrem de complex, in contradictie cu instrumentalul simplist si versurile sataniste ale trupelor norvegiene de black metal. In concluzie, black metal-ul s-o fi nascut in Norvegia, dar cu siguranta a fost reinventat in tari precum Franta sau Polonia si ceva mai tarziu in Germania, UK si USA. Nu face exceptie nici de la asocierea cu miscarea NSBK (National Socialist black metal), miscare in care au fost incluse mai toate trupele frantuzesti mentionate anterior, “M” avand vadite influente anti-semite in ideologia lui politica, dar, pe care se pare ca le tine doar pentru el si alege sa nu le etaleze si in muzica, ceea ce este in egala masura un lucru bun si inteligent, dar chiar si asa, in orase precum Munchen sau Berlin, show-urile lor au fost contestate si intr-un final anulate de catre organizatori, la insistentele Aliantei de Stanga Impotriva Anti-Semitismului din Germania, iar acum, facand o mica gluma pe aceasta tema, mereu se va gasi cate un motiv sa anulezi un concert de black metal, fie de catre o asociatie de vegani, fie de catre o miscare pro-religioasa sau mai nou, de una impotriva anti-semitismului, deoarece este cea mai controversata muzica, alaturi de punk, iar ascultatorii de black metal, ca si cei de punk, nu sunt prea bine tolerati de catre o societate careia nu-i place sa iasa din niste tipare auto-impuse.

Revenind la concertul de luni seara, si tragand putin cu ochiul asupra set-list-ului, am observat ca din cele 9 melodii prezentate publicului roman, 5 au fost dupa  “Exercises in Futility”, si era si normal, zic eu, ca jumatate din concert sa se focuseze pe probabil cel mai bun album black metal din ultimii ani, 2 melodii au fost de pe noul album “Age of Excuse”, 1 melodie de pe albumul “With Hearts Toward None” si inca una de pe EP-ul de debut “Mdłości” din anul 2006, asadar, albumul lor de debut “Groza” a fost omis in totalitate. Si poate ca mai era loc de inca o melodie, daca ar fi ales sa faca si un bis, lucru neintamplat, si nu doar la noi, ci asa procedeaza ei de fel, adica asa cum vin pe scena asa si pleaca, lasandu-ne in “ceata”. Ce-mi mai place mult la ei este aceasta abordare a albumelor ca si albume tematice, conceptuale, cu subiecte unice, dezvoltate pe parcursul a mai multor acte, albumele in sine fiind impartite in “acte”, precum muzica de opera, sau in speta muzica clasica.

In final, va marturisesc ca a fost un concert epic, cu 3 trupe foarte bune, cu un black metal etalat de cea mai inalta calitate, cu un public fin ascultator de metale extreme si mai ales civilizat si tin sa-i multumesc pe aceasta cale lui Coro, cel care a permis ca acest concert sa aiba loc in Bucuresti, deoarece eu, spre exemplu, ii ratasem la REF, si chiar imi doream enorm sa-i vad live pe Mgla, asadar, Coro a facut acest lucru posibil si ma bucur extrem de mult ca scena black metal romaneasca este una din ce in ce mai numeroasa, cu trupe din ce in ce mai multe si mai bune. Urmeaza pentru mine si alte concerte de metal extrem, si anume Sur Austru – lansare album, alaturi de Grimegod si Downfall pe 3 octombrie si Scandal (tot extremi sunt si ei, prin versuri mai ales) pe 4 octombrie, ambele in Quantic, dar si Dopethrone la finalul lunii si bineinteles Ordinul Negru la inceput de decembrie. So, stay tuned guys and keep listening to good music!

Photo credit: Catalin Ilnitchi

O recenzie redactata si realizata de catre Eduard Farcas 

Anterior Programul concertului Stoned Jesus, Vovk și Purple Caravan din Quantic Club
Înainte Programul concertului Sur Austru, Downfall și Grimegod în Quantic

Despre autor

0 Comentarii

Nu există încă nici un comentariu.

Puteți fi primul care comenteaza la acest post!

Lăsați un comentariu