• Interviu: Apa Sîmbetii, despre stil, versuri si inspiratie
  • Interviu: Apa Sîmbetii, despre stil, versuri si inspiratie

Interviu: Apa Sîmbetii, despre stil, versuri si inspiratie

Pentru cei ce nu au auzit de Apa Sîmbetii sau nu prea au ascultat aceasta trupă, recomandăm citirea acestui interviu care dezvaluie informații interesante despre altă membră a scenei locale. De exemplu, știai ca unul dintre membri are două cărți publicate? Sau știai ca versurile lor sunt în mare parte inspirate din scrieri ale unor filosofi și autori de mare anvergura? Hai cu noi în sala lor de repetiții să afli mai multe! Detalii mai jos.

Recent am avut ocazia să stau de vorbă cu Apa Sîmbetii. Băieţii m-au invitat să asist la repetiţii, iar eu m-am grăbit să accept – nu în fiecare zi ai ocazia să vezi la lucru una dintre cele mai inedite apariţii pe scena underground. Oamenii se strâng rând pe rând, montează tobe, acordează instrumente şi discută despre piesele pe care urmează să le repete astăzi. De pe canapeaua din fundul sălii stau şi privesc cu atenţie la ce se întâmplă şi mă bucur că pot să iau parte la asta. În pauză, ne aşezăm la o bere şi stăm puţin de vorbă.

Salut! Cum a luat fiinţă proiectul Apa Sîmbetii?
De prin 2013, Apa Sîmbetii e Stege (voce), Mihai (chitară+voce), Adi (chitară), Dragoș (bas) și Mișu (tobe). Ce a fost mai înainte, cam din 2009 până 2012, este tulbure și ar rămâne mai bine în anecdote. Până să se întoarcă Dragoș în gașcă am avut alt basist, Radu, care a plecat din țară în 2013 și de care ne-am despărțit cât se poate de amiabil. O mai să spun doar că am trecut prin multe schimbări de componență la început, cântam un cu totul alt gen și aveam alt nume și alte idei. Cel mai vechi membru, de fapt și de drept, este Adi, pe care l-am întâlnit prin 2008 la o sală din șoseaua Fundeni. Apoi au rămas doar Mihai și el, venind mai apoi Stege și Radu, apoi Dragoș și, în final, Mișu. După ce s-au stabilizat lucrurile, în 2012 am lansat albumul nostru de debut, Nihil Sapient, în clubul Private Hell, înainte să migreze în centrul vechi. Apoi am avut un hiat până la începutul lui 2017, de când lucrăm la un nou album.

De ce ‘Apa Sîmbetii’, ce semnificaţie are pentru voi?
Nu suntem siguri cine a venit de fapt cu numele, dar a rămas cu noi dintre alte variante. Inițial, da, numele avea legătură destul de strânsă cu mitofolclorul românesc, pe vremea când și muzica noastră era mult mai crudă și mai apropiată de black metal, iar versurile abordau teme din păgânismul nostru străvechi. Acum, numele de Apa Sîmbetii încă are legătură cu tematica pieselor, dar mai puțin directă, pentru că inspirația pentru versuri se trage din multe alte locuri.

Versurile de pe Nihil Sapient sunt în engleză. Aveţi în plan să cântaţi în română pentru noul album?
Pe Nihil Sapient există două piese cu versuri în română, anume chiar piesa-titlu, plus Oratio Diabolis. La un moment dat pe album, îl puteți auzi pe Stege incantând și într-o latină vulgară, de la margine de imperiu. Cât despre noul album, va avea cel puțin o piesă în română, pentru care pregătim și un videoclip în paralel. Nu există un motiv anume pentru care să cântăm în engleză mai degrabă decât în română, sau invers. Pur și simplu așa simțim piesele respective că merită versificate.

De unde vă luaţi inspiraţia pentru versuri? Cine le compune?
Versurile de pe Nihil Sapient sunt în mare parte compuse de Mihai și de Stege, plus câteva citate. Sursele principale de inspirație au fost scrierile lui Lovecraft, niște satanism și câteva experiențe personale. Alte surse ar fi aforismele lui Nietzsche și Emil Cioran, acestea mai degrabă pentru noul album la care lucrăm decât pentru primul, precum și diferite concepte din cosmologie și astronomie, literatură SF și spiritualitate ateistă. Una dintre piesele noi, de care suntem foarte mulțumiți, a fost atât compusă cât și versificată de Dragoș.

Şi dacă tot am vorbit despre versuri: Mihai, ştiu că ai scos recent şi o carte. Vrei să ne vorbeşti puţin despre asta?
Mihai (zâmbește): Chiar două cărți, ambele lansate la târgul Gaudeamus 2016, la o zi distanță. E vorba despre o nuvelă (Narcopunk sau Fear and Loathing in L2, Millennium Books) și o colecție de povestiri (Înainte de neant, Tritonic). Ambele sunt SF-uri destul de întunecate, în sinergie cu muzica. Pot să mă laud că volumul Înainte de neant a fost premiat de revista Știință&Tehnică la târgul Sci+Fi fest 2016, la categoria debut, pentru povestea Oroarea din Oort.

Cum aţi descrie stilul vostru?
O să fac din nou referire la albumul din 2013: include măsuri „neconvenţionale”, nu-s multe 4/4 acolo. :)
Mulțumim, am avut grijă să minimizăm metricile obișnuite. Cât despre stil, noi nu ne-am grăbi foarte tare să ni-l descriem cu precizie, dar știm că are black metal în el, acolo, la temelie, și ceva influențe de jazz, prog și folcor ascuns (în ceea ce privește armonia sau dezarmonia, precum și anumite moduri folosite). Restul e discutabil.
Cât despre măsurile și ritmurile ciudate, e o alegere estetică dar și o încăpățânare personală. Cândva, la o sală de repetiții pe când eram adolescenți, cineva ne-a spus că suntem aritmici când încercam să ținem un groove de 11/8. Încă nu ne-am hotărât dacă nu cântam noi corect sau habar nu avea cel cu pricina altceva decât 4/4. Oricum, 11/8 a devenit printre măsurile preferate.

Nu e tocmai ceva uşor de digerat pentru ascultător. Cum credeţi că se potriveşte acest stil în peisajul muzical de la noi? Există public pentru asta?
Nu știm, dar ne vine să zicem că da. Poate chiar mai puțin decât pentru alte genuri de muzică extremă, dar totuși există oameni care să vină la concerte, chiar câțiva care de-abia așteaptă, din fericire. Cei cărora li se taie respirația, ei sunt cei mai importanți pentru noi. De asemenea, credem că ne reprezentăm și cultura acestei țări prin diferite alegeri estetice pe care le facem în muzica noastră. Chiar dacă nu mai abordăm teme direct legate de mitofolclor, în continuare una dintre țintele noastre când compunem este să sune diferit de alte muzici, dar simultan și românesc.

Ce trupe vă plac sau ce aveţi „în căşti”? În ce măsură influenţează ele muzică Apa Sîmbetii?
Două constante sunt Mayhem și Meshuggah. De vreo doi ani, o a treia: Tigran Hamasyan. Alte dăți, multe lucruri, de la Cannibal Corpse la Abba și de la Stravinski la muzică tradițională tuvaneză, dar în general muzică nouă. Căutăm activ muzică nouă și/sau rară din care să ne inspirăm. Cât de mult ne inspiră depinde de mulți factori și este foarte subiectiv.

Vorbeşte-mi te rog despre cum se desfăşoară procesul de creaţie, cum se ajunge de la idee la cântec.
E greu de zis cum se petrece totul exact, e ca și cum am naviga o nebuloasă, adunând ce considerăm că putem păstra. Apoi urmează un set variabil de pași, dintre care o parte sunt fără cale de întoarcere odată ce au fost făcuți. Însă fiecare piesă e un individ și diferă abordarea de la una la alta, cu toate că există și lucruri în comun, cum ar fi aplicarea și/sau ignorarea preceptelor teoriei muzicale și armoniei, găsirea de formule ritmice etc.

Ce planuri de viitor aveţi, am înţeles că urmează să scoateţi un material nou în vară. E ceva DIY? Dacă nu, aveţi în minte un anumit studio, un anumit producător cu care v-aţi dori să lucraţi?
Sigur vom relansa Nihil Sapient într-o formă îmbunătățită dpdv al producției. Cât despre noul album la care lucrăm, deocamdată e puțin prea devreme să spunem cu certitudine una sau alta. În perioada aceasta ne apucăm de înregistări în regim serios, la un studio pe care îl vom anunța mai târziu, iar în vară abia ne vom apuca să îl mixăm. Cel mai probabil toamna, cel târziu iarna ne va vedea cu el lansat. În orice caz, ce putem afirma de pe acum este că avem piese noi insolite și sonorități rare, și că vom încerca să producem un sound muzical și masiv, deasupra celui de pe Nihil Sapient, care a fost, într-adevăr, DIY (și primul album inginerit vreodată de Mihai).

V-aţi gândit deja la concerte de promovare? Colaboraţi cu vreun promoter în acest sens?
Momentan nu, ne concentrăm pe compoziție și producție. Când ne vom vedea cu noul album gata vom începe să căutăm activ.

La final, un cuvânt de încheiere pentru cititori?
Ascultați muzică bună și nouă, pentru că vă educă mintea și sufletul.

https://www.facebook.com/ApaSimbetiiRo/
https://apasimbetii.bandcamp.com
https://www.youtube.com/user/ApaSimbetii/
https://www.youtube.com/watch?v=8XG6-fsCQxg

Multumesc!

Christian Stefanescu – Metalforce

photo credit: Alexandru Max Orbescu

Anterior 7inc / HC|RO upcoming events
Înainte Chris Cornell a decedat la 52 de ani

Despre autor