Concert Opeth și The Vintage Caravan la București 19.03.2021 / Arenele Romane

Concert Opeth și The Vintage Caravan la București 19.03.2021 / Arenele Romane

OPETH revine la București, vineri 19 martie 2021, după o pauză de opt ani de zile.

Evenimentul va avea loc la Arenele Romane din București, în cadrul turneului european „Opeth 2021 – In Cauda Venenum”.
În deschidere vor performa islandezii de la The Vintage Caravan.

Organizator eveniment: Promusic Events & Maximum Rock.

Biletele, în număr limitat, pot fi achiziționate (începând de luni 13 iulie, ora 10.00), de pe www.AmBilet.ro.

FB Event: Opeth @ The Vintage Caravan – 19.03.2021

Imediat după lansarea ultimului material discografic, intitulat „In Cauda Venenum”, acesta a intrat direct în cele mai importante topuri și aici amintim doar: locul 9 în cadrul US Billboard 200, locul 2 în cadrul Finnish Albums, locut 5 în cadrul German Albums, locul 9 în cadrul Norwegian Albums și locul 12 în Swedish Albums.

Opeth

În a doua jumătate a anilor 1990, găseai articole despre suedezi, în care erau catalogaţi fie ca black-metal avangardist, fie ca death-metal progresiv.
De fapt, albume ca „Orchid” sau „My Arms, Your Hearse” nu se încadrau pur și simplu în nicio categorie încetățenită. Era vremea când Steven Wilson, unul dintre cei mai interesanți muzicieni contemporani, spunea că, șocat de lipsa acută de idei care cuprinsese tot ce ar putea fi definit cu un termen generic sub numele de pop, regăsise inspirația cuibărită în realizările unor trupe de metal extrem. Iar suedezul Mikael Åkerfeldt nu era deloc străin de această inspirație.
Din trupă aparte, privită cu admirație și cu o oarecare temere, Opeth a ajuns, de atunci și până acum, vârful de lance a… a ce? Din lipsa unui termen mai bun, îi spunem rock progresiv. Da, deși Opeth a început cu un bagaj serios de death-metal, evoluția nu a dus trupa spre metal-ul progresiv care să o pună în vecinătatea unor Dream Theater sau Queensryche, ci mai degrabă înspre Camel, King Crimson, Gentle Giant. Sau înspre Steven Wilson, devenit tot mai eclectic cu cât s-a desprins de Porcupine Tree.

Latura întunecată se recunoaște în noile compoziții, sublimată. De la „Pale Communion” încoace metal-ul pare să fi dispărut odată cu growl-ul din vocea liderului, dar iese din când în când viguros la suprafață în compoziții, la fel ca vechile vocalize, nelipsite din concerte. Chiar și membrii desprinși din trupă fac muzica nouă să sune altfel – vezi minunatul proiect Soen al fostului baterist Martin Lopez. Iar astăzi, Opeth ne readuce către filonul tradițional, etnic, al fiecărei muzici, prin îndrăzneala pe care nu a avut-o nici măcar Abba: un album întreg în limba maternă a trupei, suedeză. Cu titlu latin: „In Cauda Venenum”.

Opeth este o trupă obișnuită cu publicul din România. Cu toate acestea, s-a scurs o octavă de ani de când suedezii (cu implanturi sud-americane) nu au mai călcat capitala. Și doar ne-au promis (în cadrul festivalului ARTmania 2019) că revin în România după ce vor fi învățat piesele de pe noul album. Cu mințile și inimile încă uluite de strania schimbare adusă de oprirea vieții noastre de zi cu zi, arta sonoră ni se va părea poate altfel. Niciodată capăt de drum. Niciodată răspuns. Dar mereu sugestie către întrebări care pot deveni cândva eliberatoare. „In Cauda Venenum” stă în capul listei de concerte noi – și în fruntea așteptărilor.

The Vintage Caravan

În ultimul deceniu am fost martorii unei ample mișcări „retro-rock”, cu o pleiadă de formații care încearcă să învie sau să recreeze stilul anilor 1960-1970, cu toate fațetele lui: hard-rock, psihedelic, proto-metal și o mulțime de alte variante ale unui univers muzical ce se regăsește, uneori doar ca o sugestie, pe primele albume Black Sabbath. Mișcarea se anunța de ceva vreme, prin nume ca Spiritual Beggars, iar astăzi a atins și cele mai îndepărtate colțuri ale Americii și Europei. A ajuns, așadar, și în Islanda.

De pe mica insulă au scos capul, cândva între 2006 și 2009, niște pusti reuniți sub numele The Vintage Caravan. Celor doi membri fondatori, Óskar Logi Ágústsson (chitară și voce) și Guðjón Reynisson (tobe), care au înregistrat EP-ul de debut, „The Vintage Caravan”, în 2011, li s-a alăturat după o vreme basistul Alexander Örn Númason, iar de atunci cariera trupei a fost o permanentă ascensiune, care a dus în cele din urmă la semnarea unui contract cu Nuclear Blast, materializat prin două albume, „Arrival” (2015) și „Gateways” (2018).

The Vintage Caravan respectă reţeta genului, cu un sunet puternic și brut presărat pe ici, pe colo, cu aluzii psihedelice și cu momentele de virtuozitate solistică flamboiantă, obligatorie pentru perioada din care se inspiră. Cu o singură schimbare de componență în toată istoria – sosirea noului baterist, Stefán Ari Stefánsson – islandezii, care între timp s-au mutat în Danemarca își văd de drum și au ajuns să intre în conștiința publicului și prin concerte pe marile scene rock și metal, inclusiv Wacken Open Air. Și, fără îndoială, o asemenea muzică se „simte” cel mai bine în concert.

Așadar, ne vedem cu Opeth și The Vintage Caravan, vineri, 19 martie 2021 la București.

Anterior Noua dată pentru Maximum Rock Festival 2021
Înainte Breathelast participa in cadrul Bloody News Online Fest 2020

Despre autor

0 Comentarii

Nu există încă nici un comentariu.

Puteți fi primul care comenteaza la acest post!

Lăsați un comentariu