Sirenia, W3 4R3 NUM83R5, White Walls, RoadkillSoda și Asemic completează line-up-ul ARTmania Festival 2023

Sirenia, W3 4R3 NUM83R5, White Walls, RoadkillSoda și Asemic completează line-up-ul ARTmania Festival 2023

Cea de-a 16-a ediție ARTmania Festival, care va avea loc în perioada 28-30 iulie completează line-up-ul cu noi nume importante.

Sirenia (🇳🇴) este o formație de gothic metal fondată în 2001 de către Morten Veland, fostul chitarist și vocalist al trupei Tristania. În poziția de compozitor pentru această trupă, Veland a făcut parte din cei care au definit genul gothic metal chiar la începuturile lui.

Până în prezent, Sirenia a lansat 9 albume, un EP și câteva single-uri. Între timp, single-urile lor au fost în topurile radio de profil din câteva țări.

Al zecelea album Sirenia, „Riddles, Ruins & Revelations”, a fost lansat pe 12 februarie 2021 cu Napalm Records. Sirenia a fost în turnee în Europa, America Latină, America de Nord, Asia și Australia de aproape 20 de ani și a evoluat pe scenele celor mai mari festivaluri din Europa alături de nume importante precum Ozzy Osbourne, Iron Maiden, Aerosmith și Korn, ca să menționăm doar o parte dintre ele.

Sound-ul Sirenia este un amestec de gothic metal și rock cu orchestrație clasică, la care se adaugă elemente din genurile extreme. Sound-ul lor are o bază solidă în tobe și bass, care sunt susținute chitare ritm care sună masiv, acompaniate de clape atmosferice și condimentate cu viori melancolice și chitare cu 12 corzi. În fiecare clipă, muzica lor are melodie și groove. Stilurile vocale sunt la rândul lor diverse având și voci feminine, cor, growling, screams, voce curată masculină, șoapte și sample-uri. Piesele sunt intense și dinamice. Versurile gravitează în jurul reflecțiilor asupra vieții, morții, urii, paranoiei, anxietății și declinului mental în general.

Trupa de metalcore W3 4R3 NUM83R5 a fost fondată în 2014 în Brașov și a susținut mai multe concerte de la înființare, spectacole în club și spectacole în deschidere pentru trupe precum Carnifex sau At The Gates, precum și festivaluri in-door și out-door.

Discul de debut, W3 4R3 NUM83R5, a fost înregistrat și mixat la LowBass5 Studio de Adrian Uritescu și Mike Kalajian la Rogue Planet Mastering Studio din New York s-a ocupat de masterizare. Albumul a fost lansat în aprilie 2018, la scurt timp după lansarea oficială a primului videoclip produs de Andrei Calmuc pentru single-ul A New Dawn.

Apărută în 2009, trupa românească originară de pe malul Mării Negre, White Walls este asociată cu genuri precum metal progresiv, alternativ si metal melodic.

Din White Walls fac parte chitaristul Alexandru-Eduard Dascălu (Dasu), vocalistul Eugen Brudaru, basistul Șerban-Ionuț Georgescu și bateristul Theo Scrioșteanu. Al cincilea membru neoficial al trupei este Mihnea Ioan Grecu, managerul trupei.

White Walls împletește adesea elemente de întuneric și lumină cu riffuri necruțătoare, acorduri melancolice și un amestec echilibrat între neliniște și reținere. Influențat de o varietate de subgenuri de metal, sunetul a fost comparat cu diverse formații precum The Ocean, Opeth, Tool și Karnivool.

La aproape 2 ani de la lansarea „Grandeur”, trupa a decis să se desprindă de ciclul tradițional de lansare a albumelor, pentru a se concentra mai mult pe lansări de dimensiuni mici care pot prezenta diferite fațete ale mesteșugului lor.

Trupa RoadkillSoda și-a inceput actrivitatea în 2011 și a fost înființată de chitaristul și compozitorul Mihnea Ferezan, alături de fratele sau, basistul Victor „Vava” Ferezan, toboșarul Alexandru Ghita și vocalistul Luna Amară, Mihnea Blidariu.

RoadkillSoda reprezintă cu adevărat esenţa stoner rock-ului, atât local, cât şi în afară: vibe-ul anilor ’70 combinat cu riff-uri şi solo-uri de bass grele, toate presărate cu o voce intensă şi ritmuri care îţi pun sângele-n mişcare.

După albumul din 2014, „Yo No Hablo Ingles”, începând cu „Space Echo and Time” (2016) și „Mephobia” (2018), trupa a adoptat o abordare muzicală mai largă, atât cu influențe moderne, cât și vintage, precum Hendrix, Led Zeppelin, Queens of the Stone Age, Royal Blood sau Brant Bjork.

RoadkillSoda a avut numeroase turnee și a devenit un nume cunoscut la toate festivalurile majore din România și nu numai, precum Exit Festival, Los Almiros, Street Mode sau Rockstadt Extreme Fest. Trupa a finalizat mai multe turnee europene și au deschis pentru Slash & Myles Kennedy, Billy Idol, Phil Campbell, Crowbar, Nick Oliveri, Therapy, of Zeus, 1000Mods, Vintage Caravan, House of Broken Promises și multi alții.

Trupa Asemic a fost înființată în București în luna octombrie a anului 2013. Stilul muzical abordat este instrumental progressive metal, membrii căutând constant să experimenteze cu sunete și tematică din afara sferei metal. Cu 2 albume full length lansate până în prezent (Luminescentity – 2015 și Lucid – 2018) si un single (The 48th – 2016), grupul se pregătește pentru înregistrarea celui de-al treilea material full length.

Asemic înseamnă:

  • Alexei Nichiforof – bass,
  • Liviu Maxim – tobe,
  • Vlad Datcu – chitară

Abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 sunt la vânzare pe website-ul oficial (artmaniafestival.ro) și pe iabilet.ro.

„Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Proiectul are o valoare nerambursabilă de 980.230,30 lei (198.102,36 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 12 luni.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: eeagrants.org și eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe ro-cultura.ro.

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă și divertisment, reprezintă o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

Începând cu 2006, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Muzica este componenta de bază, dar reprezintă doar o parte din experiența pe care ARTmania Festival a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România și din străinătate.

Încă de la început, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală care să ofere publicului diverse evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum concerte, expoziții, lansări de carte și proiecții de film.

Anterior Galerie foto concert Nile, Omophagia, Vapor și Confess în Quantic
Înainte Concertul The 1975 se mută la Romexpo

Despre autor

0 Comentarii

Nu există încă nici un comentariu.

Puteți fi primul care comenteaza la acest post!

Lăsați un comentariu