Guest editorial: Eseu trupe rock romanesti (Victor Manescu)

Guest editorial: Eseu trupe rock romanesti (Victor Manescu)

Victor Manescu (LOST, Armies Of Enlil) a avut recent un guest editorial despre organizatorii de concerte si trupele locale, iar acum revine cu un editorial despre trupe rock romanesti. Iata despre ce este vorba.

Ultimul meu articol din seria despre scena romaneasca de metal, in totalitatea ei si cum o vad reprezinta, precizez din capul locului, la fel ca si tot ceea ce fac si spun eu PAREREA MEA ultrapersonala despre metalul autohton. Am cunoscut multe trupe incepand cu anii 2000, asa ca incerc sa scot in evidenta trupele romanesti si cum le-am perceput de-a lungul anilor.

Pentru ca sunt un obsedat al calitatii si un perfectionist cand e vorba de muzica, voi face analiza trupelor romanesti din doua puncte de vedere: avem un punct de vedere muzical si unul strict tehnic.

Desi lumea o sa ma injure, o sa incep cu ceea CE NU E BINE la trupele romanesti. Din punct de vedere muzical, avem o lipsa majora de stiluri tehnice. O sa ma refer in general la muzica “noua” since din metalul anilor 80 si 90 avem garla de reprezentanti (heavy, thrash, black, death, etc). Nu vreau sa intru in discutii pro si contra despre ce inseamna a face o muzica “challenging” tehnic vorbind, dar multe stiluri care acum sunt poate pe ultima suta de metrii in “afara”, la noi nu sunt reprezentate. Avem deja super saturatul djent, avem deathcore-ul rapid, nu avem calitate in ceea ce priveste progresiv metalul. Daca djentul nu are reprezentanti absolut deloc la noi in tara ( nu ma refer aici la vreo trupa obscura care are un singur concert la activ), stilul progresiv este de mai multe trupe folosit atunci cand e vorba de descrierea stilului lor.

Aud multe trupe care mentioneaza Meshuggah ca influenta, dar nu simt acest lucru in muzica lor. Aud multe trupe care mentioneaza Animal as Leaders ca influenta, dar nu aud asa ceva in muzica lor. Parere strict personala: din punct de vedere tehnic, la ora actuala, Cap de Craniu de exemplu au o muzica mult mai grea tehnica ( masuri, timpi), precum si un instrumental “challenging” decat multe trupe care vorbesc de Meshuggah si Animal as Leaders ca influente. Dati neste vizionari la playtrough-urile lor de chitara si va veti da seama despre ce vorbesc.

Taine sunt dupa parerea mea singura trupa care canta intradevar progresiv metal, si la care poti sa auzi o suma de influente de la tot felul de trupe mari. Taine au valoarea instrumentala si tehnica in a presta un asemenea stil si, intradevar a putea fi denumiti progresiv metal.

In ceea ce priveste metalul modern, avem o lipsa crasa de trupe rapide. De fapt in general avem lipsa de trupe rapide punct. Poate sa imi spuna oricine, orice, ca metalul nu e vorba despre rapiditate, etc, dar, scurt, pentru ca se apropie Rockstadt Extreme Fest, sa vedem putin din “strainezii” care canta acolo, headlineri sau nu: in general trupele de metal cu adevarat extrem, sunt rapide. Iar cele “mai putin rapide” sunt oricum peste media trupelor romanesti in ceea ce priveste tempo-ul.

Deci nu avem multe stiluri reprezentate in Romania. Motivele? Pai sunt cateva: vedetismul, lenea, frica de munca. Din pacate, si o spun raspicat, cu toata raspunderea, aproape jumatate din trupele tinere de metal nou, ori de core, de la noi din tara sunt trupe “de facultate”, asa le zic eu. Adica sunt trupe care dureaza cat dureaza studiile superioare ale membrilor lor, dupa care, neavand valoarea muzicala si instrumentala necesara, nu rezista dincolo de aceasta perioada de studii. Cand nu iti mai cumpara mama si tata instrumentele si mancarea, cand e greu sa faci muzica dupa 10 ore de munca, etc. Da, iti trebuie ceva lipsa de minte, sau din contra, prea multa constienta sa te incapatanezi sa faci o muzica necomerciala, cu familie si si avand si viata romaneasca in spate.

Aceste trupe “de facultate”, canta de 2, 3 ani si nu au un ep scos ( jenant), nu au o identitate grafica ( penibil), nu au o sesiune photo ca lumea ( patetic), dar au gura mare si prieteni multi, si, cel mai grav, considera ca pe Fender Stratocaster sau chitari “cheap crap” se poate face un metal distrugator. Spam cat cuprinde pe facebook, se descriu printr-un stil care are multe cuvinte, enunta trupe celebre ca influente, dar daca asculti muzica nu poti sa percepi aproape nimic din ceea ce sustin ei. Da, am cunoscut muzicieni de metal care nu se tatuau pentru ca daca il vedeau parintii il dadeau afara din casa… cam atat sunt ei de curajosi… cam atat sunt ei de rebeli.Si daca le citesti versurile sau le asculti muzica, totul este despre a fi IMPOTRIVA. Nu conteaza a ce. A fi impotriva a ceva. Precizez ( ca sa nu se interpreteze): da, a iti face un tatuaj e o chestie de libera alegere. Dar sa iti placa, sa vrei sa iti faci un tatuaj si sa nu il faci ca parintii reactioneaza nu stiu cum…..imi fac o problema cu sinceritatea unor astfel de “muzicieni”. De asemenea de calitatea muzicii, implicit al mesajului livrat. Ca sa insumez: trupele “de facultate” sunt tot ceea ce este gresit cu metalul modern la ora actuala. IN ROMANIA.

In acelasi timp, exista trupe cu ASA DA. Asa da dom’le. Sa ii mentionez pe clasicii Breathelast? Pai la oamenii astia orice “produs” este scos pe piata are o identitate vizuala, au deja un sound “breathelast-ian”, au un tricou pentru fiecare album, au o sesiune photo pentru fiecare piesa, album sau EP scoase, comunica, baga bani in productie, nu au inregistrari in casa cu vst-uri etc. La fel pentru Cap de Craniu. Da, Breathelast nu sustin ca au nevoie de rapiditate, dar ceea ce fac nu necesita acest lucru, o paralela fiind facuta in acelasi gen cu, de exemplu, Abigail, care nu au nevoie, la fel, de rapiditate, ceea ce fac ei fiind mai… lent muzical.

Trupele de mai sus, plus inca cateva altele, care nu sunt neaparat metal extrem, si enumar cateva fara a tine cont de genul de metal practicat ( Road Kill Soda, NCP, Code Red, Diammonds are forever, Necroville, Abigail, Lost, Negura, Goodbye to Gravity, Days of Confusion, etc) sunt trupe… care rezista si care vor rezista mult timp dupa ce zeci de trupe de “facultate” vor trece pe scena.

Vreau sa fiu inteles din capul locului: da, avem trupe bune PENTRU tara noastra. Dar in afara de cateva exceptii,suntem “no match” pentru scena din afara. Imbatatul cu apa rece nu e bun, in momentul actual eu zic ca un sut in cur bine plasat si mai ales, bine ochit este mai indicat pentru toti “muzicienii” care cred ca suntem inca in 1997. Wake up. Suntem in 2014. Analizati societatile care au inventat metalul.

Acum o saptamana am semnalat si eu scoaterea unui playtrough de tobe facut de cei de la Cap de Craniu. In afara de munca SALUTARA a trupei pentru a scoate asa ceva, e trist ca este primul video OFICIAL de acest gen de care beneficiaza underground-ul romanesc. Adica da, orice trupa poate scoate asa ceva, dar nu ar avea de ce pentru ca nu AU DE ARATAT CEVA. In rest, imi pare rau sa o zic, dar putine trupe se pot lauda ca pot scoate un asemenea playtrough si sa nu plictiseasca ( adica saracie de expresie, tehnica, rapiditate, monotonie, etc). Septimiu Harsan mai face super videoclipuri dar NU SUNT OFICIALE. Singurii care mai pot face asta ( in conceptia mea, dati drumul la injuraturi) si sa stea cu fruncea sus ar mai fi (din aria metal) Septimiu Harsan, Costea Dorin de la Deadeye Dick sau Adi de la Taine. Sunt genul de tobari care “ruleaza”. Este doar un exemplu, Septimiu Harsan este singurul tobar roman prezent in Sick Drummer Magazine.

La categoria chitara la fel… greierii canta. A se intelege, nu vreau playtrough-uri de la Abigail sau Sincarnate. Ei nu canta stiluri pretinse “tehnice”, muzica lor are legatura mai mult cu o anumita ambianta. Nu ,exista o anumita categorie de muzica tehnica, si cei care sustin ca ei canta tot felul de stiluri cu progresiv si djent in coada la descriere, sa faca asa ceva.

Deci sa insumez, ceea ce vad eu ca trebuie unei trupe romanesti de metal:

– munca mai multa,
– independenta,
– vedetismul pastrat pentru cand se semneaza contractual cu Nuclear Blast (asta in cazul in care nu te poti abtine DELOC sa fii vedeta),
– curaj,
– capacitatea de a invata de la cei ce stiu,
– verticalitate,
– a fi critic cu tine insuti,
– sa nu te autoamagesti (prietenii mereu te vor sustine indiferent de faptul ca esti cel mai bun sau cea mai penibila formative din univers),
– bani investiti
– si, mai presus de cele dinainte, SUFLET,INIMA si SINCERITATE pentru muzica pe care o faci.

Sursa foto: flickr.com

Anterior Rockstadt Extreme Fest: Informatii complete despre festival
Înainte Motionless In White - Puppets 3 (The Grand Finale) ft Dani Filth

Despre autor

0 Comentarii

Nu există încă nici un comentariu.

Puteți fi primul care comenteaza la acest post!

Lăsați un comentariu