Cronica de album: H8 – Gri

Cronica de album: H8 – Gri

Nici nu stii cum sa i te adresezi unei trupe care ajunge la frumoasa varsta de 20 ani. O trupa care a rezistat in ciuda schimbarilor din scena asta firava underground. O trupa care a ramas mereu consecventa si bine ancorata in propriile idei si viziuni.

Si nu in ultimul rand, un grup ce nu a ridicat niciodata pretentii si a ramas aproape de trupele mai tinere. Avem exemplele noastre de maimutoi, ajunsi la o varsta apropiata, la nasul carora nu ajungi nici cu prajina.

Am inceput sa ascult fara emotii noul album H8. Mai ales ca nu am avut rabdare pana la lansare, am tot cautat sa aflu cum suna, am tot incercat sa scot informatii, ba de la Calin, ba de la Aliosha. Albumul poate fi ascultat in intregime pe Deezer.

Mi-am facut repede o parere si, aparent, stiam la ce sa ma astept.  Mi-am luat o mare palma peste bot.  In continuare recunosti de la o posta soundul H8, gratie tonului de chitara, al timbrului vocal si al versurilor.12486054_1240296982652586_3441943803725379735_o (1)

Dar, piesele sunt mult mai elaborate ca structura, cu elemente subtile din alte stiluri menite sa dea pieselor mai multa forta.  Am atribuit schimbarea, oarecum, maturitatii muzicale dobandite in timp.

Albumul contine 14 piese, pe sase dintre ele le stiti deja, fiind single-uri lansate in trecut, dar reorechestrate in studio. Mi-a placut ca sound-ul este mult mai carnal, cu ruperile de ritm specifice. De apreciat ca basul vine cu un ton foarte bine definit, iese exact cand trebuie in evidenta schimband dinamica pieselor.

Mesajul albumului este sincer, direct, aproape scuipat cu ura. Vocea  harsh, timbrul celor doi vocali cu care ne-am obisnuit de 20 de ani, este scos in evidenta de producator, reusind sa obtina un contrast de completare reciproca a vocilor.

Nu vei gasi o realitate dura frumos ambalata si voalata in versuri, este transpusa exact asa cum o traim cu totii, zi de zi . Reprezinta frustrarea comuna acumulta in fiecare membru al trupei, ajunsi la capatul puterilor, dar suficient de intelepti sa transforme gandurile si trairile in arta.

„Nu sunt oameni, sunt doar portrete, lipite pe un perete fara sentimente.”

Te face sa musti din oameni, sa iti resetezi mintea mai incurcata ca un puzzle cu problemele zilnice. Pentru cei care inteleg exact ce au simtit cei din H8 cand au compus albumul, este fix pastila de care au nevoie. Este acea confirmare ca nu esti singurul care observa si inghite in sec, dorindu-si o schimbare. Albumul a fost produs si inregistrat de Marius Costache in studioul 148.

„Nu mai incap in pielea mea, ma strang peretii”

O sa ma apropii de final cu un vers dintr-o piesa, al carei nume refuz sa il spun. O gasiti voi ascultand abumul.

„Pana aici nu ne se mai poate. Ne-am saturat de voi, mergem mai departe”.

Sunt multe de spus despre album, dar nu are rost, ti-am dat destule informatii cat sa iti faci o mica parere. Mai bine il asculti, il simti, il cumperi sau il dai la prieteni. Ne vedem la concert!

Nota: 9,50

Bogdan

Albumul va fi lansat vineri, 12 februarie, in Fabrica. Mai multe detalii gasiti aici: https://www.facebook.com/events/754202798057865/

Anterior Valerinne a lansat videoclipul piesei Homecoming
Înainte Schimbari de componenta in trupa Crimena

Despre autor

1 Comentariu

Lăsați un comentariu