Cronica album: Drop Out of Life si Killer Victim – split

Cronica album: Drop Out of Life si Killer Victim – split

Incep sa cred ca ne aflam intr-o perioada destul de proasta, mai ales pentru socieatea romaneasca.  Toata lumea rascoleste dupa adevar, incercand sa-si afle originea, dar sfarsesc toti in penibil si patetic. Iar, de cele mai multe ori aleg sa se indoape cu minciuni, de dragul de a se identifica cu o imagine triumfatoare.

Doua trupe de la noi, sau mai bine spus un grup de prieteni, adica Drop Out of Life si Killer Victim au lansat sub forma unui split via 0331 Records „pilula rosie” (n.r Matrix). Sau, pe romaneste….treziti-va futu-va-n gura.

Si daca mesajul12670318_556453474530945_8812479097139652729_n nu este suficient de clar in limba engleza, avem din partea fiecarei trupe si cate o piesa in limba natala. Ambele suna excelent, chiar si in limba romana, mai ales ca la asemenea stil te-ai intreba cum dracu pot fi scuipate incalcitele cuvinte romanesti la viteza aia. Din contra, atat Adrian (ex: DOOL) cat si Viez (KV) au reusit sa ne arate ca versurile pot fi cantate la fel de bine precum cele in engleza, iar metaforele au un impact chiar mai puternic.

„Asa ca…de cate ori nu ai cautat dreptatea in cuvintele altora? Dar….ti-ai dat sema ca din tot ce ne inconjoara profita cineava. Intr-un final ti s-a luat, ajungand sa iti justifici tie ura si nu altcuiva”.

Oarecum asemanatoare ca si conceptie si atitudine, cele doua trupe se completeaza una pe alta, in acest material. Mesajul pieselor de la DOOL sunt orientate mai mult spre partea sociala, introspectie iar instrumentalul tinde foarte multe spre sfera hardcore si grind.

Parca il si vad pe tobosarul ala mic cu mustata cum fugareste pedala dubla in cautarea completarii avalansei de riffuri cu iz metalic, lucru care ofera un balans si o cadenta specifica trupei.

La KV registrul devine mai grav, iar mesajul pieselor trece din sfera personala spre social politic. E ca si cum ai fugit dintr-o furtuna de nisip si ai nimerit fix in ditamai furtuna cu grindina. La KV ruperile de ritm bat mai mult spre D-beat, iar riffurile duc mai mult spre zona metal, frumos impachetate intr-un suflu punk dat de bass.

Legat de productie nu aveti de ce sa va plangeti. Avand in vedere ca cele 9.26 de minute, cat are splitul au fost inregistrate de niste oameni pasionati (gasiti mai jos lista cu cei care s-au ocupat de productie) cu suficient background in sfera hardcore.

Poate putin cam asezata productia pentru gustul meu, s-a lucrat mult la detalii. Si totusi, imi place ca s-a pastrat atmosfera la fiecare trupa. La DOOL sunetul este putin ascutit asa cum este si live, chitarile ies fix cat trebuie in evidenta fara sa acopere vocea si invers, iar toba se accentueaza mai ales la ruperile de ritm primind un sound si mai brut din partea basului.

Pe cand la KV tonul coboara, trupa primeste acel sound carnal pe care il are si live. Un mare plus la KV pentru mine este bassul. Fiind o trupa ce duce spre zona punk, era necesar o atentie mai mare la partea de bass si la smucirile D-beat. Ah da, era sa uit…premierul ala suna a premier la ambele trupe. Am tot auzit trupe la care bucata aia de instrument suna a bidon spart, nepronuntat, fara accent s.a.m.d.

Asa ca, per total, avem doua trupe DIY care au reusit sa ofere patru piese hardcore combinate cu punk si suflate cu grind, numai bune de aruncat in telefon sau masina. Au reusit sa schiteze portretul unei societati actuale, confuza cu multe probleme, mai ales de identitate. Transmit ceea ce simtim zi de zi, dar nu avem tupeu sa urlam. Asa ca ne refugiem fiecare cum putem, ei o fac in muzica. Si parerea mea e ca o fac foarte bine.

Nota: 9

DROP OUT OF LIFE – „Brian (DTNMM)” and „Harvey” recorded with Mihai Alexandru Dinca. Mixed by Radu Ionascu (0331) and Mircea Moldovan. Mastering By Mircea Moldovan. 

KILLER VICTIM – „Selective Rights” and „Cineva Profita” recorded with Andrei Spataru (Osimetric) and Radu Ionascu (0331). Mixed and mastered by Andrei Spataru. 

 

 

Bogdan

Anterior Beauty And The Rat lanseaza albumul Unborn la Iasi
Înainte Dark Side Nights: concert Coma, Till Lungs Collapse, Pinholes

Despre autor

0 Comentarii

Nu există încă nici un comentariu.

Puteți fi primul care comenteaza la acest post!

Lăsați un comentariu